skip to Main Content

Våra lokaler

Porthuset är en fantastisk byggnad på många sätt och har varit en delvis bortglömd del av Nyköpingshus. Därför har vi valt att ge våra besökare en historisk upplevelse från start och som sedan följer med genom varje vrå i lokalerna. Allt för att känslan som gästerna bär med sig hem ska liknas vid de festliga högtiderna, evenemangen samt riddardubbningar som hållits i huset för hundratals år sedan.

Byggnaden i sig är från renässanstiden, byggdes år 1570 av Hertig Karl (sedemera Kung Karl den 9:e) som var son till Gustav Wasa, och är faktiskt den enda delen av Nyköpingshus som inte brunnit under historiens gång.

Idag finns här sju stycken lokaler, varav tre konferensrum för 6-40 personer samt fyra rum i fil där bland annat en öppen spis bjuder in för såväl samkväm/fika som grupparbete i en mysig miljö.
Lokalerna har gott om fönster som skapar ljus i de varsamt renoverade lokalerna med ljusa kalkade valv och tidstypiska plankgolv som numera är uppvärmda med fjärrvärme.

Riddarrummet

Längst in på det övre planet bjuder vi på mycket ljus, en fungerande stor öppen spis och egen balkong mot vallarna samt ett vackert och funktionellt riddarrum med styrelsesittning runt det ovala bordet. Med riddarrustning kan 16 riddare bekvämt slå sig ned runt det ovala bordet men anländer ni utan rustning kan vi erbjuda möblering för upp till 20 personer.

Riddarrummet är rustat med modern konferensteknik: interaktiv ”Smartboard” och PC-kanon (trådlös uppkoppling för Mac-användare), ljudanläggning samt trådlöst och fast bredband mm.

Fängelsehålan

Alla slott har en fängelsehåla och givetvis tycker vi även att Porthuset kan ha det. Det fängslande rummet har en fin utsikt över vallarna och Slottsdammen och är tillsynes spartanskt inrett och ger allt annat än en vanlig konferensupplevelse. De låga borden framför fåtöljerna river muren mellan deltagarna och ger en mer intim känsla i gruppen varför vi tycker att rummet passar sig väl för såväl konferensgrupper som samtalsgrupper av olika slag.

Rummet möbleras för 10-12 personer i U-sittning och kommer ni med varsin laptop finns speciella kuddar att lägga i knät för största bekvämlighet.

Fängelsehålan är utrustad med modern konferensteknik: interaktiv ”Smartboard” och PC-kanon (trådlös uppkoppling för Mac-användare), ljudanläggning samt trådlöst och fast bredband mm. Kursledaren är uppkopplad med dold teknik framme vid den gamla tunnan som tidigare använts för saltning av kött.

Brita Gyllenstiernas Kabinett

I det lite mindre konferensrummet kliver ni in på ett dämpande plankgolv som är omhändertaget i Jönåkers skogar. Brita Gyllenstiernas, dotter till änkedrottningen Maria Eleonoras hovjungfru, närvaro känns nästan igenom hela rummet som är möblerat med barockinspirerade möbler. Ni som besökt oss tidigare kan förstå att renoveringen av rummet kan liknas vid ett lyft från hovjungfru till Fru Gyllenstierna i och med dubbningen av Georg Fleetwood som var Britas man.

Rummet möbleras för 6 personer i en intim styrelsesittning.

Brita Gyllenstiernas Kabinett är utrustad med modern konferensteknik: interaktiv ”Smartboard” och PC-kanon (trådlös uppkoppling för Mac-användare), ljudanläggning samt trådlöst och fast bredband mm. Kursledaren är uppkopplad med dold teknik fram till det gamla pottskåpet.

Samkväm, fika och grupparbete i storytellingmiljö

Centralt på det övre planet kliver man rätt in i renässanstiden över ett par nötta trappsteg från slutet av 1500-talet.

Fyra mysiga rum i fil, med utsikt över ”vindbryggan” och historiens vingslag djupt insjukna i de tjocka nästan talande väggarna utgör samkvämsrummen. I ett av rummen, som vi kallar Häxans Rum, serveras förtrollande för- och eftermiddagsfika med väl genomtänkta, ekologiska och närproducerade råvaror som energitillskott i pauserna. Fikat kan intas i någon av de trevliga sittgrupperna där inspirationen kittlas bland tidstypiska attiraljer, däribland en replika av Gustav Vasas svärd, som vi lånat in för att förhöja atmosfären ytterligare.

Rummen går även utmärkt att använda till avskilda gruppdiskussioner då det finns dubbla dörrar att stänga om sig mellan rummen.

Back To Top